2580
22 november 2021

“Muziek is geen wedstrijd”

De bandlessen binnen De Nobelaer bieden popmuzikanten, naast de ensembles voor klassieke muzikanten, een mogelijkheid tot samenspelen. We spreken erover met leerling Fé en bandcoach Tom. Fé (15) volgt al 9 jaar lessen bij De Nobelaer. Ze heeft viool gespeeld en volgt nu gitaar-, zang-, toneel- en bandles. Tom (32) is net een jaar als basdocent en bandcoach aan de slag bij De Nobelaer en is, naast het lesgeven op diverse plekken, actief als studio- en livemuzikant.

Wat vind je van de muziek- en bandlessen binnen De Nobelaer?
: Ik vind het leuk en heb al veel geleerd. Ik kijk er altijd naar uit om naar De Nobelaer te gaan voor de lessen. Toen ik jong was heb ik in een orkest gespeeld. Je moet dan letten op andere mensen en dat maakt het samenspelen, ook nu in de band, interessant.
Tom: Wat mij opvalt, is dat ons docententeam erg betrokken en gevarieerd is. Er werken popmuzikanten, maar ook klassiek geschoolde muzikanten. Dat zie je ook terug in de diversiteit aan leerlingen. Het feit dat we ook de bandlessen aanbieden, is erg leuk. Naast ensembles,  de klassieke vorm, is er ook volop ruimte voor muzikanten die meer in de popscène willen doen.

Fé, hoe is Tom als docent? Misschien moet je even je oren dichtdoen Tom ;)
Fé:
Hij is grappig en aardig en ik leer ook veel van hem.
Tom: Haha vooral eerlijk zijn hè Fé, als het niet zo is moet je het ook zeggen.
: Ik ben eerlijk!

En Tom, hoe is Fé om in de groep te hebben?
Tom: Fé is erg getalenteerd. Ze heeft een fijne energie en helpt de rest ook zeker vooruit door haar ervaring.

Treden jullie zelf vaak op?
Tom: Gemiddeld twee keer in het weekend met verschillende bands. Op dit moment bij Mercy John en een aantal andere projecten.
: De Nobelaer organiseert best vaak leerlingenconcerten en dan nodigen ze je uit. Ook heb ik twee keer bij de Kerstspecial opgetreden.

Dan de praktische details. Wat zijn de voorwaarden om mee te doen aan de bandlessen?
Tom
: Je volgt een muziekcursus bij De Nobelaer, je bent bereid om naast je reguliere muzieklessen een uurtje in de week er te zijn en je bereidt thuis wat dingetjes voor. Het is verder super laagdrempelig. De bandcoaches, ik dus op dinsdag, helpen je vooruit en zorgen ervoor dat je met elkaar liedjes kan spelen.

Als afsluiting, willen jullie nog iets kwijt?
Tom
: Ja, meld je aan! Wees van harte welkom en maak je niet druk of je wel of niet goed genoeg bent. Muziek is geen wedstrijd!

22 november 2021

Dilemma's

1. Je kunt elk lied maar één keer horen – Je hoort alle liedjes met het geluid van een draaiorgel
Tom: Hahahaha
: Als ik een liedje luister, luister ik ‘m minstens 50 keer, dus ik ga toch voor die optie.
Tom: Ik ga ook voor het draaiorgel. 100%. Laat dat draaiorgel maar draaien. Je kunt niet één keer een liedje luisteren. Als je het echt een mooi liedje vindt dan moet je die gewoon een maand lang luisteren.

2. Overal waar je komt mag jij de muziek bepalen – Als je muziek opzet komt de band automatisch live in je woonkamer optreden
Tom: De tweede. Het is super leuk om van andere mensen muziek te leren kennen, anders blijf je alleen in je eigen wereld, dat is vet zonde. En een band aanzetten die dan zomaar ineens in je woonkamer is, dat lijkt me wel cool!
: Ik vind concerten heel leuk, dat zijn wel echt de leukste dingen die ik heb meegemaakt, dus ik ga ook voor de tweede optie. Het tofste concert was Metallica.

3. Elke keer als je wilt dansen stopt de muziek – Elke keer als je wilt zingen klink je de eerste 10 seconde zo vals als een kraai
: Ik ga voor de eerste optie. Ik houd niet van dansen, dus dat is niet zo moeilijk. Het is dat ik het met musical doe, maar voor de rest nee.
Tom: Ik sluit me daar volkomen bij aan. Er is een liedje van De Dijk ‘Muzikanten dansen niet’, daar ben ik het helemaal mee eens.

4. Nooit meer optreden – nooit meer muziek maken
Tom: Nooit meer optreden. Gezien de huidige situatie (corona) ben ik er wel aan gewend. Maar ik maak nog wel muziek. Ook vandaag weer met drie vrienden. Muziek moet je altijd blijven maken!
: Ik ga ook voor de eerste, Britney Spears doet het ook goed haha.

Dilemma's

Kies een taal