Exposities

Ongeveer per kwartaal exposeren verschillende kunstenaars uit Etten-Leur en omgeving op de eerste verdieping van ons cultuurhuis.

Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen!

De exposities zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 21:30 uur en op zaterdag van 09:30 uur tot en met 17:00 uur. Op zondag is De Nobelaer gesloten. 

Henk Huijsmans

Geboren in Zevenbergen, getogen in Etten-Leur, gewerkt “op de Leur”.  Henk was altijd al creatief bezig maar kreeg voor het eerst les in de jaren ‘70 van Wil Borm, in de aula van het toenmalige Carillon – van “meester” van de Put. Na zijn pensionering ging hij naar de kunstacademie te Hoogstraten, België. Daar heeft Henk vijf jaar beeldhouwen gevolgd (2008-2013), vervolgens vijf jaar tekenen (2014-2019) om te eindigen met twee jaar tekenspecialisatie (2019-2021). De klemtoon in zijn “Belgische periode” lag voornamelijk op model en portret. Na de diploma-uitreiking in 2021 ontstond de behoefte om eens iets totaal anders te tekenen, geen model noch portret.

Maar wat?

“Panorama Mesdag” werd dé inspiratiebron, de vertaling naar Etten-Leur de uitdaging. Uiteindelijk werd de markt zijn onderwerp. In januari 2022 maakte hij een panoramafoto van de markt vanaf de Van Goghkerk tot en met Prego. Toen Cor Kerstens hem tijdens het opnemen van die “panorama Etten-Leurfoto” fijntjes wees op het feit dat “Mesdag” in feite een cirkelvorm heeft, maakte Henk een nieuwe foto, nu vanaf de Van Goghkerk tot en met De Butler.

De cirkel lag vast op de panoramafoto, nu nog op papier! Hiertoe koos hij een rol papier van 10 x 1,5 meter. Na een half jaar werken, met de nodige onderbrekingen, perspectief fouten, herstelwerkzaamheden en nieuwe berekeningen, werd het werk voltooid.

Met trots toont Henk in De Nobelaer tot juli 2023 zijn werk : “ PANORAMA ETTEN-LEUR ”. Gelijktijdig worden nog twee portretten van 2.20 x1.5 meter van Henk geëxposeerd.
 

Henk Huijsmans

Mart Dircks

Mart Dircks is oud gemeentesecretaris van Etten-Leur en directeur van de Regio West-Brabant. Daarnaast woont hij ook in Etten-Leur.
Oorspronkelijk is hij opgeleid als architect en stedenbouwkundige. Vormgeving, vormleer en werken met verschillende materialen waren dan ook een belangrijk deel van zijn opleiding. Na zijn studie is Mart in 1980 begonnen met boetseren aan de vrije academie in Venraij. Model tekenen en model boetseren zijn onderdelen waar hij veel mee aan de slag is gegaan. Een beeld van hem staat al 40 jaar in een veldkapel in het kerkdorp Veulen bij Venraij. Na pensionering in 2017, heeft Mart boetseren weer actief opgepakt. Boetseren doet hij nu thuis in zijn eigen atelier en met een groep in Atelier Breda. Mart maakt beelden voor binnen en buiten en werkt het liefst met grove chamotte klei. Zijn beelden zijn meestal steengoed gebakken in de oorspronkelijke bakkleur of gepatineerd in kleuren passend bij het beeld. Mensbeelden, samenspel, samenwerking, versmelting en beweging zijn herkenbaar in zijn werk. 

Deze sculpturen zijn tot eind maart 2023 te zien in De Nobelaer.

Mart Dircks

Geef samen kleur aan exposities en tentoonstellingen in De Nobelaer

Voor en door Etten-Leur
In De Nobelaer is het mogelijk om werk van lokale en regionale kunstenaars te exposeren. Op de eerste verdieping van het cultuurhuis kunnen werken gepresenteerd worden aan enkele wanden en in een sluis grenzend aan theaterzaal De Justus kunnen ook sculpturen en andere, grotere werken tentoongesteld worden. 
Tijdens de officiële opening van De Nobelaer op 10 september 2022 werd ook de eerste expositie in het nieuwe gebouw geopend met schilderijen van Ineke Duyndam, Marieke Samuels en de keramische sculpturen van Carla Schoenmaker. Deze waren tot januari te bezichtigen waarna het de beurt was aan Marion Naber en Mart Dirckx om hun werken te exposeren. 

Om continuïteit en kwaliteit te waarborgen, willen wij kunstminnende inwoners van Etten-Leur betrekken bij de samenstelling van de expositiekalender. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze speciale werkgroep die zich niet alleen bezighoudt met de kalender maar ook brainstormsessies, organisatorische taken en gastheerschap. Op deze manier worden exposities en tentoonstellingen nog meer voor én door Etten-Leur georganiseerd.

Aanmelden kan per e-mail via kunsteducatie@denobelaer.nl