2278
29 juni 2021

Q&A Poppodium

De Nobelaer Poppodium bestaat uit een enthousiaste club met vrijwilligers die ervoor zorgen dat lokaal en regionaal talent een podium krijgt. Tijd voor een Q&A met Senior medewerker Poppodium John van Rijsbergen (rechts) en rechterhand Thony den Braber (links).

Wie zijn jullie?
T: “Een 38-jarige die langzamerhand een oude rot in het vak begint te worden bij Popel na iets van… 15 jaar…? Geen idee eigenlijk wat mijn eerste jaar was maar daarvoor was ik al bezoeker van Popelucht. En ik weet het, de officiële naam is Poppodium maar Popel bekt beter en vroeger was alles beter toch? We houden ons vast aan tradities, haha. Het draait bij Poppodium niet om mijzelf, ik ga niet met de eer strijken, het draait om ons. Met vijf vrijwilligers vormen we het “dagelijkse bestuur” van Poppodium en Popelucht. Samen met 60 enthousiaste vrijwilligers laten we mensen luisteren naar lokaal en regionaal pop-/rocktalent in de breedste zin van het woord. Van rustige pop, rock en blues tot punk en keiharde metal en hardcore. Daarnaast hebben we een oefenruimte waar bands maar ook individuele muzikanten goedkoop kunnen repeteren zonder overlast bij de buren te veroorzaken.”
J: “Als je het over een oude rot hebt, ik ben de 50 net gepasseerd en sinds 2008 maak ik al onderdeel uit van Popel. Ik woon nu alweer ruim drie jaar in Etten-Leur aan de Stationsstraat samen met mijn vriendin Margot. Ik ben voorzitter maar eigenlijk deel ik deze taak met Thony en zijn we samen het boegbeeld van Poppodium.

Waar komt de passie voor muziek vandaan?
T: “Ik ben in een ver verleden als puber door mijn broer en vrienden meegenomen naar optredens van allerlei rock-, punk- en metalbands. Ondertussen ga ik al meer dan 15 jaar naar Graspop in België.”
J: “Muziek is er bij mij niet echt met de paplepel ingegoten. Ik heb het zijdelings meegekregen van mijn oudere broers. Verder heb ik muziek vooral zelf ontdekt. In het begin vooral Nederpop en later is mijn muzieksmaak verbreed. Ik ga ook regelmatig naar optredens en festivals, met name Bospop in Weert vind ik een geweldig festival.”

Wat betekent Poppodium voor jullie?
T: “Ik ben zo amuzikaal als de pest, maar het is wel leuk om op een andere manier achter de schermen met muziek bezig te zijn. Let wel: rockmuziek en de stevigere varianten. Je zal me niet snel in de hiphopscene zien. Het begon jaren terug met gewoon eens een keer meehelpen bij Poppodium en Popelucht, maar het is uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby. Veelal te danken aan oude ‘leermeesters’ zoals Jack van Lisdonk en Patrick Melisse.”

J: “Voor mij betekent Poppodium met een leuke club medevrijwilligers een gaaf muziekevenement organiseren waaraan mensen plezier beleven en waarbij de passie voor muziek centraal staat. In het begin was de tijdsbesteding nog relatief beperkt maar het is uitgegroeid tot een leuke hobby waar menig kwartiertje of uurtje in is gaan zitten.”

Wat hebben jullie tijdens de corona-pandemie met Poppodium kunnen doen?
J/T:“Aan het begin van de coronaperiode hebben we diverse livestreams gehad met De Kinkels, Shabby Harry’s, The Lowland Chiefs en Outside Revelation. In de zomer een intiem concert van Marly Rose met publiek. Tijdens de lockdown begin dit jaar hebben we niet veel kunnen doen door verplichte sluiting van De Nobelaer en de cafés. Nu richten we ons voornamelijk op de komende editie van Popelucht en nieuwe binnenevenementen eind 2021 en begin 2022. Later dit jaar zullen we ook nog de afgelaste editie(s) van Doe Maar Vet inhalen bij Café K’Annet, echter de data staan nog niet 100% vast.”

Welke impact hebben de maatregelen op Popelucht eind augustus?
“Vorig jaar ging het festival helaas niet door. Wel waren we bezig met een alternatief, maar er waren te veel onzekerheden waardoor Popelucht een jaar werd doorgeschoven. Voor de komende editie in augustus zijn we al volop bezig met de voorbereidingen. We hebben toezeggingen van alle geboekte bands uit 2020 en de grotere leveranciers, echter zijn we in afwachting van de mogelijkheden van de volgende versoepelingen. We hebben meerdere scenario’s klaarliggen, maar de verwachting is dat een ‘gewoon’ Popelucht nog niet kan plaatsvinden. Hopelijk is een goed alternatief mogelijk. Het festival moet sowieso staan als een huis en het publiek moet volop en vrij kunnen genieten. Maar ook de vrijwilligers en bands moeten een weekend hebben om naar uit te kijken en van te genieten.”

 

Foto: Kitty van Gijzen Photography, fotovrijwilliger Poppodium

Kies een taal