Digi-Taalhuis Etten-Leur

Taal is overal. In brieven, in het verkeer, bij de dokter, op de computer. Het is daarom belangrijk dat iedereen goed Nederlands leest, spreekt en schrijft. Dit is belangrijk voor mensen die in Nederland zijn geboren én voor mensen bij wie Nederlands de 2e taal is. Wil jij beter Nederlands leren? Of ken je iemand die hier hulp bij nodig heeft? Of wil je leren hoe je met een computer werkt?

Klik hieronder voor meer informatie over het Digi-Taalhuis!

Veelgestelde vragen

Wat doet het Digi-Taalhuis?

Het Digi-Taalhuis helpt je bij het beter leren van de Nederlandse taal en omgaan met je computer, tablet of telefoon. Er zijn volop gratis cursussen van oefengroepen tot één op één begeleiding. Kom op dinsdagavond naar de inloop tussen 18:00-19:30 en we bekijken wat het beste bij jou past. 

https://www.denobelaer.nl/bibliotheek/digi-taalhuis 

Voor wie is het Digi-Taalhuis?

Voor alle inwoners vanaf 18 jaar Etten-Leur die beter Nederlands willen leren lezen, schrijven en spreken.  en ontwikkelen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

https://www.denobelaer.nl/bibliotheek/digi-taalhuis 

Welke hulp- en spreekuren zijn er bij het Digi-Taalhuis?

Wij bieden de volgende momenten aan:

Taalspreekuur: inloop op dinsdag tussen 18:00-19:30 uur. Hier bekijken we samen welke taalcursus het beste bij jou past. Dit vindt plaats in de huiskamer.
Digi-Inloop: Stel je digitale vraag, klein en groot, aan één van onze vrijwilligers. Inloop op dinsdag tussen 10:00-12:00 uur in de huiskamer.

Bekijk hier het aanbod: https://www.denobelaer.nl/bibliotheek/hulp-en-spreekuren

 

Welke digicursussen zijn er?

Klik & Tik - maak tijdens deze computercursus in 10 lessen kennis met beginselen van computeren en internet.
Digi-inloop - tijdens het spreekuur helpt een vrijwilliger bij digitale vragen, hoe groot of klein. Dit kan op dinsdag van 10:00-12:00 uur. 
Digisterker - maak in vier lessen kennis met basisbeginselen van werken met e-overheid. 
Digivitaler - maak kennis met gezondheidsapps, patiënten portaal van huisarts of een videoconsult. 
Basis Tablet & Telefoon - Leer je telefoon of tablet of telefoon beter kennen in twee dagdelen. 

Hulp nodig bij je keuze? Loop op dinsdag tussen 18:00-19:30 uur eens binnen. We bekijken samen welke oplossing het beste bij jou past!
Bekijk hier het aanbod: www.denobelaer.nl/bibliotheek/digicursussen 

Hoe kan ik de Nederlandse taal oefenen?

In een groep of één op één kan je de Nederlandse taal oefenen. Er zijn groepen op verschillende taalniveaus. Instroom is mogelijk na bezoek aan het taalspreekuur. Loop op dinsdag tussen 18:00-19:30 uur binnen, dan bekijken we samen welke oplossing het beste bij jou past! 

 

Wat en waar is de Taalhuis Leesclub?

Tijdens de Taalhuis leesclub lezen we samen een boek in makkelijke taal. Er zijn meerdere groepen van diverse niveau's. Loop op dinsdag tussen 18:00-19:30 uur even binnen. We bekijken dan samen welke groep het beste bij jou past!

 

 

Wat en waar is het Taalcafé?

Bij het Taalcafé ontmoet je andere mensen. Je drinkt gezellig samen koffie of thee. En je praat Nederlands met elkaar. Bij het taal café zijn altijd taalvrijwilligers die je helpen met oefenen. Aanmelden is niet nodig het taalcafe is vrije inloop. Het Taalcafé is op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur in de huiskamer. 

Taalnetwerk

De Nobelaer Bibliotheek werkt samen met een heel netwerk aan het tegengaan van laaggeletterdheid. In september 2019 werd daarop aansluitend het Taalakkoord ‘Meedoen met taal’ ondertekend. Hiermee pakken de ondertekenaars de komende 5 jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan. De Nobelaer doet dit door de inzet van het Digi-Taalhuis, maar ook andere initiatieven en organisaties dragen bij aan de bewustwording, signalering en oplossingen van laaggeletterdheid.
Onderwijsinstellingen verzorgen cursussen, overheden en gezondheidsinstanties passen hun taalgebruik aan en zijn alert op signalering van laaggeletterdheid. Daar profiteren uiteindelijk de mensen zelf, en dus ook de maatschappij van. Zo draagt iedere deelnemende organisatie bij vanuit zijn eigen ervaringen en vakgebieden.

Ons netwerk:
Bibliotheek De Nobelaer (met het Digi-Taalhuis), Curio (voorheen ROC West-Brabant), Bravis ziekenhuis, Amphia ziekenhuis, GGD West-Brabant, UWV, het ministerie van WVS, Stichting Lezen & Schrijven, TAEL, Sociaal Taal, Surplus, Kentalis, Werkplein Hart van West- Brabant, Belastingsamenwerking West-Brabant, Minima platform, Voedselbank, Vluchtelingenwerk, de Huisartsenkring West-Brabant en gemeente Etten-Leur.

Interesse om aan te sluiten bij het netwerk of op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met bibliotheek@denobelaer.nl

Het verhaal van Lisa (Nederlands)

Cursus Nederlands in Etten-Leur

Het Digi-Taalhuis in De Nobelaer Bibliotheek is er voor iedereen die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en/of oefenen met spreken. Of je nu van Nederlandse afkomst bent of uit een ander land komt, iedereen is welkom! Tijdens het Taalspreekuur krijg je uitleg over welke taalcursus Nederlands het beste bij je past. Ook geven onze vrijwilligers meer informatie en advies over oefenen met een taalvrijwilliger, websites die behulpzaam zijn om thuis te oefenen en lesboeken die je in de bibliotheek kunt vinden. Heb je zelf hulp nodig of ken je iemand die het Nederlands niet (goed) beheerst, geef het door en meld je aan bij het Digi-Taalhuis.

De Nederlandse taal leren bij De Nobelaer

In een groep Nederlandse les krijgen is leuker dan alleen. Daarom kan je bij De Nobelaer samen met anderen de Nederlandse taal leren en oefenen. Iedere groep wordt begeleid door een van onze vrijwilligers. Lijkt je dit leuk of ken je iemand die behoefte heeft aan groepsles? Kom dan langs bij het Digi-Taalspreekuur op dinsdag tussen 18:00 en 19:30 uur voor meer informatie of bel/stuur een WhatsApp naar 06 31 67 09 85. 

Volg een taalcursus Nederlands of een digicursus

Meedoen in de maatschappij is lastig als je niet vlot kunt lezen en schrijven, niet goed Nederlands spreekt of niet goed met een computer om kunt gaan om bijvoorbeeld iets op internet te bestellen of om een toeslag aan te vragen. Daarom organiseert het Digi-Taalhuis naast taalcursussen ook diverse laagdrempelige digicursussen zoals Digisterker en Computercursus zodat mensen ook digitaal de weg leren kennen in de samenleving. Tijdens het maandelijkse Appcafé kom je meer te weten over applicaties waarover je vragen hebt.

Kies een taal