3952

 Van 25 januari t/m 4 februari 2023 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De Nobelaer viert dit o.a. met diverse voorleesmomenten in de huiskamer van het cultuurhuis en deze inspiratiepagina. 

Prentenboek van het jaar

Maximiliaan Modderman viert een feestje is prentenboek van het jaar 2023. 

Maximiliaan Modderman is alleen thuis. Hij organiseert een feest voor al zijn speelgoedbeesten. Met taart. Natuurlijk! Het wordt een wild feestje. Een vies feestje. Wat zullen papa en mama zeggen als ze thuiskomen? Vanaf ca. 3 jaar.

Geschreven door Joukje Akveld & Jan Jutte
Uitgeverij Lannoo

Prentenboek van het jaar

Cadeautje!

Kinderen tot en met 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van De Bibliotheek, ontvangen een leuk minipopje van Maximiliaan Modderman. (op=op). 

Lid worden!
Cadeautje!

Voorleestips

Elke dag van de Nationale Voorleesdagen een voorleestip. Je kunt het!

 1. Lees het boek eerst zelf voordat je het gaat voorlezen. Zo ontdek je moeilijke woorden, weet je of het bij je kind past én weet je waar je met welke emotie kan lezen.
 2. Lees bij voorkeur voor in je eigen moedertaal. Je spreekt de taal vloeiend en moeiteloos en kunt makkelijker de emoties van het verhaal overbrengen op je kind. Bijvoorbeeld wanneer je een boze of en blije stem gebruikt. Je kind leert veel woorden in jullie eigen taal.
 3. Lees de titel van het boek, bekijk de kaft en praat er samen over. Dit maakt nieuwsgierig naar het verhaal en je kunt samen bedenken waar het boek over gaat.
 4. Laat je kind vertellen. Geef je kind de gelegenheid om tussendoor iets te zeggen. Vanuit deze interpretatie en eventueel eigen ervaring(en) kun je in gesprek met elkaar en blijft je kind betrokken. Laat je kind het verhaal ook eens navertellen na afloop. Dit helpt het verhaal beter te begrijpen.
 5. Herhalen! Kinderen vinden dit vaak erg leuk. De eerste keer zijn ze geboeid, de tweede keer is het een feest der herkenning en de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes. Om het voor jezelf ook leuk te houden kun je het na afloop steeds over iets anders hebben. Het thema, de personages, eigen ervaringen met het onderwerp etc.
 6. Stel vragen over het verhaal. Door vragen te beantwoorden of dingen aan te wijzen gaat je kind nadenken over het verhaal en leert zelf erg veel.
 7. Kinderen leren door te spelen. Speel het verhaal bijvoorbeeld na, hierdoor wordt het verhaal en de taal verwerkt.
 8. Geef je kind de ruimte om te reageren. Las af en toe een korte pauze in en kijk je kind aan. Ga in op reacties of stel zelf vragen over het verhaal.
 9. Lees niet te lang. Hoe ouder je kind, hoe langer je kunt voorlezen. Maar het geeft niet als je kind tussendoor afhaakt en iets anders wil gaan doen. Ga op een later moment weer even zitten en lees verder. Hoe vaker je voorleest, hoe langer je dit kunt volhouden.
 10. Praat over wat je ziet op de tekeningen in het boek. Wat gebeurt er? Wat denk jij dat er op de volgende bladzijde gebeurt? Ieder antwoord is goed.
 11. Laat jouw plezier zien! Praat vol enthousiasme over het boek wat je samen leest, lees zelf boeken in het bijzijn van je kind en ga samen naar de bibliotheek of (kinder)boekhandel. Zo stimuleer je het enthousiasme voor lezen.

Verwerkingsopdrachten

Naast het voorlezen van het boek: Maximiliaan Modderman viert een feestje kun je samen aan de slag met deze verwerkingsopdrachten. Veel plezier!

1. Maak een verteltafel met de hoofdpersonen en attributen uit het verhaal. Gebruik knuffels en poppen voor de beesten. Zorg verder voor een (speelgoed)taartje, lepels, een trui, een boek. Zo kunnen kinderen het verhaal naspelen bij de verteltafel.
2. Praat na over vies zijn
Worden jouw knuffels wel eens vies? Wat gebeurt er dan met ze? En jij, ben jij wel eens vies? Kijk eens op je eigen kleren, welke vlekken zitten erop? Heb jij weleens een vieze bende gemaakt? Wat gebeurde er toen? Hoe werd alles weer schoon?
3. In bad
Kijk nog eens naar de prenten waarop de beesten en Maximiliaan in bad gaan. Vul de watertafel met warm water. Doe er samen met je kind een beetje afwasmiddel in. Laat ze met hun handen door het water roeren tot er schuim ontstaat. Zorg voor washandjes, afwasborstel, hand- en theedoeken. Je kind kan van alles wassen: poppen, speelgoed of vieze vaat. Ze maken alles weer droog.
 

Vertalingen ‘Maximiliaan Modderman viert een feestje’

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.(Groot)ouders kunnen dus het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie.

Heb jij een (klein)kind dat meertalig wordt opgevoed of heb je zelf een andere moedertaal? Lees dan ook gerust voor in jouw eigen taal! Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar Maximiliaan Modderman viert een feestje in het Pools, Turks en Arabisch..

Kom een vertaling ophalen in de bibliotheek en gebruik deze naast het Nederlandstalige boek. Kinderen kunnen zo de illustraties groot en in kleur bekijken.
En als je dan toch in de bibliotheek bent, vraag dan direct naar de collectie (prenten)boeken in andere talen.

Vertalingen ‘Maximiliaan Modderman viert een feestje’
3854

Extra tips

De Voorleeshoek

Ben je lid van bibliotheek? Je kunt met je inloggevens ook inloggen bij devoorleeshoek.nl 
Hier kun je genieten van oneindig veel leesplezier met meer dan 700 voorleesfimpjes!

Ontdek de voorleeshoek

Baby's en Boeken

Elke vrijdag staat er van 10:00 - 12:00 uur een bibliotheekmedewerker voor je klaar om samen met je baby of dreumes te ontdekken hoe leuk boeken zijn! 

Lees meer

Nationale Voorleesdagen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Dit feestelijke evenement vindt ieder jaar plaats rond eind januari/begin februari. Om het voorlezen nog meer te stimuleren worden ieder jaar het Prentenboek van het Jaar en de Prentenboek Top 10 verkozen. Dit prentenboek staat centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Lezen stimuleren

Wist je dat er tijdens De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek veel evenementen plaatsvinden? Dit doen we allemaal om zoveel mogelijk ouders te stimuleren een boek voor te lezen aan hun kind(eren). Want kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren sneller zelf lezen én hebben relatief minder moeite met spellen en begrijpend lezen. Ook op het gebied van concentratie en rekenvaardigheid is er een merkbare positieve invloed. Genoeg redenen om lekker te gaan (voor)lezen dus! Bij De Nobelaer Bibliotheek kun je altijd terecht voor een boek, voor jong en oud.

Prentenboek van het Jaar en Prentenboek Top 10

Jaarlijks wordt voor De Nationale Voorleesdagen Het Prentenboek van het Jaar en De Prentenboek Top 10 onthuld. Een jury van bibliothecarissen kiest een winnaar uit het complete aanbod van peuterboeken van het voorafgaande jaar. Het belangrijkste criterium is dat het boek, naar een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen. Uit het overige grote aanbod maakt een comité van jeugdbibliothecarissen een selectie: De Prentenboek Top 10. Samen met Het Prentenboek van het Jaar worden er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen De Prentenboek Top 10 vormen. Deze boeken zijn ook buiten De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek te lenen. 

Nationale Voorleesdagen 2023

De Nationale Voorleesdagen 2023 vinden plaats van 25 januari tot en met 4 februari. Op woensdag wordt de week afgetrapt met het landelijke Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Ook het prentenboek van het jaar 2023 is bekend! Maximiliaan Modderman geeft een feestje is verkozen tot hét prentenboek van het jaar 2023. Het prentenboek is geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte. Naast dat dit boek te leen is in onze bibliotheek, wordt er tijdens De Nationale Voorleesdagen 2023 ook een speciale thematafel ingericht met de leukste boeken voor jong en oud!