3952

Van 24 januari t/m 3 februari 2024 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De Nobelaer viert dit o.a. met diverse voorleesmomenten in de huiskamer van het cultuurhuis en deze inspiratiepagina. 

Prentenboek van het jaar

Help! Een verrassing! is prentenboek van het jaar 2024. 

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt. Vanaf ca. 3 jaar.

Geschreven door Miriam Bos
Uitgeverij Lemniscaat B.V. Uitgeverij 

Prentenboek van het jaar

Cadeautje!

Kinderen tot en met 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek, ontvangen een leuk minipopje van August de vos . (op=op). 

Lid worden!
Cadeautje!

Voorleestips

Elke dag van de Nationale Voorleesdagen een voorleestip. Je kunt het!

  1. Kies je boek zorgvuldig uit. Zorg dat het boek past bij de belevingswereld van je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het tanden poetsen.
  2. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen. Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes. Houd het voor jezelf leuk door na het voorlezen iedere keer over een ander onderwerp te praten. 
  3. Voorleesrituelen. Zorg voor een vast voorleesmoment en een fijne comfortabele plek met weinig afleiding. Dan is voorleestijd echt een moment samen. 
  4. Stemmetjes zijn niet nodig. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt. 
  5. Daag uit! Soms twijfel je misschien of een boek niet te moeilijk of te makkelijk is. Het is goed om te weten dat een boek eigenlijk net te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en je praat samen over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt.
  6. Stel vragen over het verhaal. Door vragen te beantwoorden of dingen aan te wijzen gaat je kind nadenken over het verhaal en leert zelf erg veel.
  7. Kinderen leren door te spelen. Speel het verhaal bijvoorbeeld na, hierdoor wordt het verhaal en de taal verwerkt.
  8. Geef je kind de ruimte om te reageren. Las af en toe een korte pauze in en kijk je kind aan. Ga in op reacties of stel zelf vragen over het verhaal.
  9. Lees niet te lang. Hoe ouder je kind, hoe langer je kunt voorlezen. Maar het geeft niet als je kind tussendoor afhaakt en iets anders wil gaan doen. Ga op een later moment weer even zitten en lees verder. Hoe vaker je voorleest, hoe langer je dit kunt volhouden.
  10. Praat over wat je ziet op de tekeningen in het boek. Wat gebeurt er? Wat denk jij dat er op de volgende bladzijde gebeurt? Ieder antwoord is goed.
  11. Laat jouw plezier zien! Praat vol enthousiasme over het boek wat je samen leest, lees zelf boeken in het bijzijn van je kind en ga samen naar de bibliotheek of (kinder)boekhandel. Zo stimuleer je het enthousiasme voor lezen. 
  12. Moeilijke woorden. Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kun je jouw kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik. 
  13. Laat je kind vertellen. Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kan je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook zelf eens navertellen.
  14. Maak nieuwsgierig! Bespreek de titel de voorkant van het boek met je kind. Waar zou het boek over gaan?

Vertalingen ‘Help! Een verrassing!’

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.(Groot)ouders kunnen dus het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie.

Heb jij een (klein)kind dat meertalig wordt opgevoed of heb je zelf een andere moedertaal? Lees dan ook gerust voor in jouw eigen taal! Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar Help! Een verrassing! in het Pools, Oekraïns, Turks en Arabisch.

Kom een vertaling ophalen in de bibliotheek en gebruik deze naast het Nederlandstalige boek. Kinderen kunnen zo de illustraties groot en in kleur bekijken.
En als je dan toch in de bibliotheek bent, vraag dan direct naar de collectie (prenten)boeken in andere talen.

Vertalingen ‘Help! Een verrassing!’

De prentenboeken top 10

De prentenboeken top 10

Extra tips

De Voorleeshoek

Ben je lid van bibliotheek? Je kunt met je inloggevens ook inloggen bij devoorleeshoek.nl 
Hier kun je genieten van oneindig veel leesplezier met meer dan 700 voorleesfimpjes!
Tijdens de Boekstart inloopochtend wordt hier meer uitleg over gegeven. 

Ontdek de voorleeshoek

Boekstart inloopochtend

Elke woensdag van 10:00 - 12:00 uur (m.u.v. schoolvakanties) vindt Boekstart plaats in De Nobelaer. Onze leesconsulent adviseert bij het vinden van passende boeken. Een ontmoetingsplek voor ouders, opa’s, oma’s en kinderen.

Lees meer

Nationale Voorleesdagen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Dit feestelijke evenement vindt ieder jaar plaats rond eind januari/begin februari. Om het voorlezen nog meer te stimuleren worden ieder jaar het Prentenboek van het Jaar en de Prentenboek Top 10 verkozen. Dit prentenboek staat centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Lezen stimuleren

Wist je dat er tijdens De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek veel evenementen plaatsvinden? Dit doen we allemaal om zoveel mogelijk ouders te stimuleren een boek voor te lezen aan hun kind(eren). Want kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren sneller zelf lezen én hebben relatief minder moeite met spellen en begrijpend lezen. Ook op het gebied van concentratie en rekenvaardigheid is er een merkbare positieve invloed. Genoeg redenen om lekker te gaan (voor)lezen dus! Bij De Nobelaer Bibliotheek kun je altijd terecht voor een boek, voor jong en oud.

Prentenboek van het Jaar en Prentenboek Top 10

Jaarlijks wordt voor De Nationale Voorleesdagen Het Prentenboek van het Jaar en De Prentenboek Top 10 onthuld. Een jury van bibliothecarissen kiest een winnaar uit het complete aanbod van peuterboeken van het voorafgaande jaar. Het belangrijkste criterium is dat het boek, naar een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen. Uit het overige grote aanbod maakt een comité van jeugdbibliothecarissen een selectie: De Prentenboek Top 10. Samen met Het Prentenboek van het Jaar worden er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen De Prentenboek Top 10 vormen. Deze boeken zijn ook buiten De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek te lenen. 

Nationale Voorleesdagen 2024

De Nationale Voorleesdagen 2024 vinden plaats van 24 januari tot en met 3 februari. Op woensdag wordt de week afgetrapt met het landelijke Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Ook het prentenboek van het jaar 2024 is bekend! Help! Een verrassing! is verkozen tot hét prentenboek van het jaar 2024. Het prentenboek is geschreven door Miriam Bos en geïllustreerd door Miriam Bos. Naast dat dit boek te leen is in onze bibliotheek, wordt er tijdens De Nationale Voorleesdagen 2024 ook een speciale thematafel ingericht met de leukste boeken voor jong en oud!

Kies een taal