2090
16 maart 2021

Schuld of onschuld?

Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers hadden we onlangs een leuke winactie in petto. Lezer Marloes Nijland won een e-ticket voor de online theaterrechtszaak Schuld of Onschuld en schreef een recensie van het Droommoord-proces.

"Schuld of onschuld? Dat blijkt helemaal geen makkelijke vraag in het Droommoordproces, opgezet alsof het een echte rechtszaak is. Met je kaartje word je jurylid en mag je, na het horen van vele getuigenissen, jouw oordeel vellen. Je krijgt toegang tot een platform met het volledige dossier, zoals het autopsierapport en de foto's, en elke dag zijn er getuigenissen in de rechtszaal. Je hoort de advocaat, het openbaar ministerie en getuigen, die elkaar in filmpjes afwisselen en op elkaar reageren. Die filmpjes komen op een dag op bepaalde tijden online, in een week tijd. En dat bleek verslavend, want je wacht steeds in spanning op de volgende getuigenis! Er was ook bingewatchen na de avondklok: alle filmpjes achter elkaar bekijken; wat wel beter zorgde voor het onthouden van alle informatie.

Het openbaar ministerie probeert je te overtuigen van schuld, de advocaat natuurlijk van onschuld. Met elke getuigenis ga je verder twijfelen en word je nieuwsgieriger naar het echte verhaal. Ik vind deze opzet een aanwinst, nu je niet naar het theater kan voor live vermaak. Het zorgt voor spanning, wekt je nieuwsgierigheid en je gaat steeds verder op zoek naar de waarheid. In elk filmpje word je rechtstreeks aangesproken en het acteerwerk is levensecht, dus je voelt je meteen betrokken.

Dan volgt de stemming: is de verdachte nu schuldig of onschuldig? Daar mag jij over beslissen, en uiteindelijk krijg je de ware toedracht van de moord te zien (dat was nog het spannendste: heb je iemand terecht veroordeeld of onterecht vrijgesproken?). Ik zou in ieder geval niet in de schoenen van een echte jury willen staan!"

Kies een taal