25 maart 2022

Naamgeving zalen

De Nobelaer is vernoemd naar Justus de Nobelaer, een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van Etten-Leur. De grote theaterzaal, De Justus, is naar hem vernoemd. Alle zalen van het nieuwe cultuurhuis en hun namen presenteren we kort hieronder.

De Justus
Zoals gezegd is de multifunctionele theaterzaal vernoemd naar Justus de Nobelaer. Deze geboren Rotterdammer kwam rond 1655 in Huis de Nobelaer wonen, dat zijn vader Cornelis in 1630 kocht. Huis de Nobelaer is helaas verdwenen, maar het stond net ten noorden van de kerk. Justus (1615-1685) was vermogend en liet zijn woonplaats Etten-Leur profiteren van zijn rijkdom. Daarnaast was hij een groot liefhebber van kunst en cultuur. Hij droeg ruimhartig bij op maatschappelijk en cultureel terrein. Zijn naam leeft ook voort in de onderscheiding die voorvechters van cultuur in Etten-Leur ten deel valt.

Naamgeving zalen
25 maart 2022

De LizZ
Voorstellingen, popconcerten, repetities, cursussen en lessen – het vindt allemaal plaats in De LizZ, vernoemd naar Liz ZuijdwijkVan Damme. Deze geboren Haagse woonde sinds de jaren ’50 in Etten-Leur. Eerst in Etten, daarna op de Leur, waar ze de bijnaam ‘Moeder van de Leur’ verwierf. Zij zette zich in waar het nodig was en waar ze kon. Diverse maatschappelijke instanties en projecten vonden in Zuijdwijk een drijvende kracht. Ze vervulde bestuursfuncties in het onderwijs, maakte zich sterk voor de activering van vrouwen en nam vele jaren deel aan de plaatselijke politiek.

2899

De Muze
Eén van de dans- en theaterstudio’s draagt de naam De Muze, een bekende term in de wereld van de kunst. In de Griekse mythologie waren de negen muzen de godinnen van kunst en wetenschap. Nu staat het begrip vooral voor een persoon die een speciale inspiratiebron is voor een kunstenaar. Wat waren schilders als Picasso en Dalí geweest zonder hun muzen?

De Marte
In De Marte volgen cursisten ‘beeldend’ de lessen driedimensionaal, zoals beeldhouwen. Marte Röling is de naamgeefster van deze ruimte met uitzicht op haar Uilenbos, het kunstwerk op de rotonde voor De Nobelaer. Ze geldt als de grande dame van de Nederlandse beeldende kunst, en met haar ruim 80 jaar is ze even creatief als altijd. Röling is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Ze maakte beroemde schilderijen van onder meer prinses Beatrix, met wie ze goed bevriend is. Van haar hand zijn ook platenhoezen, postzegels, theaterdecors en wandschilderingen, maar door de relatie tussen Het Uilenbos en De Nobelaer is ze voor altijd met het culturele complex verbonden.

De Vincent

De Vincent

Internationaal spreekt de naam van Vincent van Gogh het meest tot de verbeelding. De lesruimte voor tekenen en schilderen is naar de in Zundert geboren schilder vernoemd. De impressionist is zonder twijfel de beroemdste inwoner van Etten-Leur geweest. Het gezin Van Gogh woonde van 1875 tot 1882 in Etten. Hoewel Vincent in die periode op meerdere plekken in Europa verbleef, was Etten zijn toevluchtsoord. Hier kreeg hij op 28-jarige leeftijd zijn eerste atelier en liet hij zich voor het eerst als kunstenaar registreren. En zoals Etten-Leur Van Gogh koestert, was dat andersom ook het geval. Zijn herinneringen aan het dorp en de omgeving zijn het onderwerp van veel van zijn schilderijen. De Vincent is een mooi atelier voor kunstenaars in spé.

De Pirouette

De Pirouette

De studio waar ballerina’s in de dop straks aan de barre staan, ontleent haar naam aan de pirouette. Dit is een van de bekendste klassieke bewegingen in de dans, waarbij de danser of danseres op één been ronddraait. De Duitse ballerina Anna Heinel voerde de pirouette voor het eerst uit in 1776. Vanaf 2022 voegt De Nobelaer een klein stukje aan de geschiedenis van de pirouette toe.

Popelstudio en slagwerkstudio

Popelstudio en slagwerkstudio

Vernoemd naar Popstichting Etten-Leur is De Popelstudio dé oefenruimte voor repetities van lokale en regionale bands. In de naastgelegen ruimte, De Slagwerkstudio, kunnen leerlingen flink los gaan tijdens drumles. Geluiddicht, want of je nou brushes hanteert of de basdrum aanslaat, je moet hier je gang kunnen gaan zonder anderen tot last te zijn.

25 maart 2022

De Poort

De Poort bevindt zich op de begane grond en is behalve stilteruimte ook de plek waar in De Nobelaer de digi- en taallessen worden gegeven. Waar we die naam vandaan hebben? Taal wordt gezien als de poort naar de wereld. Niets meer, maar zeker niets minder.

Kies een taal