2302
5 juli 2021

Muziek doet leven bij Avoord

Muziek heeft effect op mensen, en in het bijzonder op mensen met dementie. Dat weet ook Suzanne Oonincx, medewerker van de dagopvang bij Avoord. Al anderhalf jaar organiseert zij muziekworkshops voor ouderen onder de naam ‘Muziek doet leven’ samen met De Nobelaer. Maandag 28 juni vonden weer enkele workshops plaats op Kloostergaard en Het Anbarg, twee locaties van Avoord. De reacties waren positief: “Het was in één woord geweldig, ik heb goed meegezongen!” 

Suzanne Oonincx van Avoord vertelt: “Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, doet veel onderzoek naar de effecten van muziek op het brein. Hij beschrijft dat muziek de hersenen stimuleert en activeert. Door naar muziek te luisteren maak je een gelukshormoon aan waardoor je als mens blijer wordt. Daarnaast blijft je ‘muziekgeheugen’ nog heel lang intact in je hersenen wat maakt dat bewoners op ieder niveau mee kunnen doen met onze workshops.”

De workshops hebben verschillende muzikale thema’s rond dans, zang en creativiteit. Denk aan meezingen met Toon Hermans, musicalliedjes van ‘Ja zuster, nee zuster’, maar ook schilderen op muziek. Bij de workshop van maandag 28 juni stond muziek maken met een ukelele centraal, onder begeleiding van Harry Hendriks, muziekconsulent bij De Nobelaer. “Ik heb eelt op mijn duim van het spelen en vond het heerlijk om mee te zingen,” zegt een bewoner met een lach.

Het project loopt nu anderhalf jaar en als het aan Suzanne ligt komen daar nog veel jaren bij. “Eerst deden we de workshops alleen op locatie Kloostergaard, dit jaar konden we dankzij donaties van de Lodewijkstichting uitbreiden naar Het Anbarg. Het is zo’n mooie samenwerking met De Nobelaer, passend binnen de dementievriendelijke gemeente die Etten-Leur is. Ik hoop dat we de kans krijgen om ‘Muziek doet leven’ duurzaam te integreren binnen de activiteiten van de dagbesteding,” aldus Suzanne.

Kies een taal