2188
27 april 2021

Hoe gaat het nu met... Handen uit de Mouwen?

In deze nieuwe rubriek vragen we enkele van onze vaste huurders hoe het met hen gaat. De aftrap wordt gedaan door Hans Verschuren, initiatiefnemer van Handen uit de Mouwen. Voor de pandemie vonden wekelijks workshops plaats in het 3D-lokaal van Nieuwe Nobelaer. Hans is 7 jaar geleden gestart met een workshop klei bewerken voor mensen met Parkinson. Hans heeft zelf ook deze ziekte maar was van mening dat wat hij kan maken, anderen dat ook kunnen. Vandaar zijn spreuk “Handen kunnen meer dan trillen” en “Handen uit de mouwen”.

Hans: "We begonnen met 10 deelnemers waarvan er nu nog steeds een aantal present zijn. Als eerste vrijwilliger was Ludo Broks present om hand- en spandiensten te verlenen. In de loop van de volgende jaren kwamen er nog drie vrijwilligers bij: Jan Mulders, Gradus Grol en Boudewijn Wouters.

We hebben opgemerkt werd dat mensen met een hevige tremor hun handen stil hadden als ze met klei werkten. Ondanks dat verschillende deelnemers nog nooit met klei gewerkt hadden of geschilderd hadden, hebben zij fraaie werkstukken gemaakt waar ze zelf versteld van stonden. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid met tekenen en schilderen.

"Het is een gezellige groep die heel plezierig met elkaar omgaat, soms heel serieus wat de gevolgen zijn van Parkinson maar er wordt zeker ook gelachen!

Het ParkinsonFonds is onze sponsor die de grote onkosten voor haar rekening neemt, hierdoor betalen de deelnemers slechts € 5,- per middag voor koffie, thee, materialen en werkstukken. Momenteel staan er 14 mensen ingeschreven maar we kunnen nog steeds deelnemers plaatsen! Tevens kunnen mensen met andere spierziekten zich aanmelden. Dit kan via hans43@kpnmail.nl of 06 20802051.

Helaas hebben wij vanaf het begin van de coronapandemie niet meer met elkaar kunnen werken en  daarom kijken we hoopvol uit naar het tijdstip dat we weer aan de slag kunnen.

Wij hopen dat de toekomst ons snel weer aan het werk kan laten gaan en dat er nog wat meer mensen zich opgeven om mee te doen", aldus Hans Verschuren.

P.S. De foto's zijn gemaakt voor ingang van de coronamaatregelen

Kies een taal