5174
21 december 2023

De Nobelaer Bibliotheek behoort tot de top 3 van Best Presterende Bibliotheken in Nederland

De Nobelaer Bibliotheek schittert in de top drie van Best Presterende Bibliotheken in Nederland. Op basis van de jaarlijkse bibliotheekcijfers, aangeleverd door de bibliotheken en gepubliceerd door de Koninklijke Bibliotheek, bracht Marc Deckers al deze data in kaart. Alle 137 bibliotheekorganisaties worden getoetst op vijf verschillende categorieën: de meeste leden, de meeste uitleningen, de meeste samenwerking met scholen, de meeste activiteiten en de meeste bezoekers. Binnen elke categorie zijn punten verdeeld, op basis van de aangeleverde cijfers. Zo ontstaat de top 20 van Best Presterende Bibliotheken. De derde plaats voor De Nobelaer Bibliotheek in dit landelijke overzicht is een mooie kroon op het werk en de visie van de organisatie.

Veel bibliotheekactiviteiten en op elke basisschool een schoolbibliotheek
De Nobelaer organiseert jaarlijks veel bibliotheekactiviteiten voor jong en oud zoals spreekuren, lezingen en workshops. Het landelijk gemiddelde van het aantal activiteiten per 100 inwoners ligt op 19,1. De Nobelaer scoort hoog met maar liefst 48,9 bibliotheekactiviteiten. Ook presteert De Nobelaer goed voor wat betreft de meeste samenwerkingen met scholen. “Het afgelopen jaar is enorm geïnvesteerd in de samenwerking tussen de bibliotheek en alle Etten-Leurse scholen. We hebben ondertussen samen met alle scholen in het primair onderwijs een schoolbibliotheek gerealiseerd en we zijn in gesprek met de scholen in het voortgezet onderwijs om ook daar 100% bezetting te realiseren”, vertelt Willeke Rosdorff, Hoofd Educatie.

In de eindlijst schrijft Deckers over De Nobelaer: “Binnen deze brede organisatie slaagt men er goed in om het bibliotheekwerk te laten floreren. De snelle opkomst in deze top 20 doet vermoeden dat er wellicht een nog hogere notering mogelijk is. Zeker op het aantal uitleningen per lid is nog veel verbetering mogelijk. Een nummer één positie lijkt dus binnen bereik.”

Maatschappelijk educatieve bibliotheek voor, door en met Etten-Leur
Wim Staessens, directeur De Nobelaer: ”Bij dit fantastische nieuws kan ik alleen maar glimmen van trots. Het is een verdienste voor de totale organisatie die betrokken is bij het reilen en zeilen van de De Nobelaer. Te meer omdat ook de bibliotheek door de verhuizing naar de Parklaan anderhalf jaar geleden heeft moeten inleveren op ruimte ten opzichte van de vorige locatie. Ons huidige gebouw laat nog beter de kracht zien van de intense samenwerking met de andere disciplines (o.a. podiumkunsten, centrum voor de kunsten en speelotheek). Deze versterking leidt direct tot meer en betrokken publiek óók bij onze bibliotheekactiviteiten. Dit lees je terug in deze ranking.

Een plaats in de landelijke top drie is een fantastische pluim voor al onze medewerkers en vrijwilligers. Het laat des te meer hun betrokkenheid voor het vak, ons publiek en De Nobelaer zien. We gaan hiervan enorm genieten en laten ons hierdoor verder enthousiasmeren om dagelijks met wijd open armen publiek te ontvangen en te betrekken in de maatschappelijk educatieve bibliotheek voor, door en met Etten-Leur. We zijn nog niet aan het einde van onze mogelijkheden en feliciteren natuurlijk de nummers 1 en 2!”

Kies een taal