23 maart 2022

De Harre

Wie kent het niet? Een begrip in Etten-Leur en omstreken. Een plek waar niks te gek was. Nu De Nobelaer verhuist naar een nieuw onderkomen genieten we nog één keer van de verhalen van oud-vrijwilligers Erik, Tijn en Christ op deze fantastische plek.

De Harre. Een plek waar, nadat de Tienerhoeve in Etten-Leur weg moest, de jeugd met open armen werd ontvangen. Een plek die door de verandering naar een jongerencentrum een frisse start maakte en het negatieve imago achter zich kon laten. Met kleurrijke verf en parachutes aan het plafond werd het een heerlijke plek. Een plek waar broeder Alexius, grondlegger van de Tienerhoeve, nog altijd graag kwam als vrijwilliger.

De Harre. Echt alles was er mogelijk. “Motortentoonstellingen van de net gepoetste motoren van motorbendes. Kleinen met de kleuterklas. Films kijken. Of gewoon lekker een drankje doen met je vrienden van school”, aldus Christ en Erik. Iedereen met een goed plan was er welkom en de deuren stonden voor iedereen open. Ook bekende namen ontbraken niet. Herman Brood, Klein Orkest, De Nits, Claw Boys Claw en Jules Deelder. Ze stonden allemaal op het podium van De Harre.

De Harre
23 maart 2022

De Harre. Een succesformule in de tijdsgeest van toen. Hier konden groepen jongeren uit verschillende gemeenschappen terecht. Er werd altijd met respect met elkaar om gegaan. Of De Harre in die vorm nu nog steeds een succesformule kan zijn? “Een soortgelijk iets nu opbouwen is lastig. Veel groepen jongeren willen niet met elkaar gezien worden. Dat dat op deze plek wel kon, was het mooie aan De Harre.”

De Harre. De mannen van toen zijn trots dat dit jongerencentrum het zoveel langer volhield dan de gemeente dacht. Met vrijwilligers hielden ze de boel draaiend. De vraag “Kun je zeggen dat De Harre de muzieksmaak van een hele generatie uit Etten-Leur en omstreken heeft beïnvloed?” wordt dan ook met een volmondige “ja” beantwoord.

De Harre. Een plek waar met een gevoel van weemoed op teruggekeken wordt. Als Erik, Tijn en Christ vooruitblikken op de toekomst hopen ze op één ding. Dat De Nobelaer een plek blijft waar ook minder gangbare cultuur een kans krijgt op een podium om te laten zien waar ze voor staan.

2924

Kies een taal