2750
13 december 2021

Cultuur en identiteit staan voorop

De architecten van TenBrasWestinga hebben de afgelopen tijd met veel plezier gewerkt aan het interieur van ons nieuwe pand. En met succes mogen we wel zeggen! Het bureau is in 2008 opgericht door Roel ten Bras en Maaike Westinga en zij werken aan gezonde, toekomstbestendige, flexibel te gebruiken gebouwen en interieurs. Ze maken ruimten primair voor mensen, verbonden met hun plek, met een herkenbare identiteit. De architecten nemen je mee in hun ontwerp.

Een nieuw, open cultuurhuis waar kruisbestuiving wordt gestimuleerd

'Buiten zien wat er binnen gebeurt' en stimulering van onderlinge kruisbestuiving tussen verschillende culturele disciplines. Dat is de basis voor het nieuwe gebouw. Het resultaat is een compact ontwerp met een herkenbare, dubbelhoge centrale ruimte in het gebouw. Grote grasvlakken in de gevel en ín het pand zorgen voor een overvloed aan daglicht en een sterke verbondenheid met buiten. Andersom werkt dat uiteraard ook: vanuit buiten zijn de verschillende activiteiten in het gebouw goed zichtbaar.
Alle ruimten in het gebouw zijn ontworpen voor multifunctioneel gebruik. De vlakke vloer in de theaterzaal beschikt deels over een inschuiftribune zodat er voldoende plaats is voor evenementen. Alle lokalen zijn direct zichtbaar en bereikbaar vanuit de centrale huiskamer en multifunctioneel inzetbaar. De foyer is café en huiskamer, maar ook geschikt voor evenementen en optredens. 
Het gebouw staat aan de Parklaan, tegen het centrum aan. De stenen buitengevel heeft drie grijstinten die steeds lichter worden naarmate het gebouw hoger wordt. De kleur en het materiaal van de buitengevel worden deels doorgezet in het interieur, zodat de relatie tussen buiten en binnen extra kracht wordt bijgezet.

Het interieurontwerp: waar alle disciplines bij elkaar komen

In het interieur zijn 'kruispunten' bedacht waar de verschillende disciplines bij elkaar komen. Boeken, kunst, muziek, dans en theater; het moet straks allemaal voelbaar zijn vanaf het moment dat je binnenkomt. De centrale ruimte moet echt aanvoelen als een huiskamer. Net als thuis zijn er tafels en stoelen, luie zitbanken, vloerkleden en (boeken)kasten. Door het hele gebouw heen zijn nog andere ontmoetingsplekken ontworpen. Bij het ontwerpen is ook gekeken op welke manier we oud en nieuw interieur kunnen mixen. Door het hergebruik ontstaat al snel een vertrouwd gevoel, ondanks dat het gebouw gloednieuw is.

2755

Kies een taal