161

Senia Leesclub Bibliotheek Etten-Leur

Lezen doe je alleen, maar praten over een boek of jouw leeservaring doe je met anderen. Dat voegt een dimensie toe aan elk boek, een verdieping van het verhaal. Leer van anderen en hun wellicht verschillende kijk op het gelezen boek of onderwerp. De Nobelaer Bibliotheek faciliteert in samenwerking met de landelijke stichting Senia diverse leesgroepen. De leesgroepen zijn zelfregulerend en komen eens keer per zes weken bij elkaar om gezamenlijk een boek te bespreken. Wil je mooie boeken lezen, inspirerende gesprekken voeren en nieuwe contacten leggen? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een Senia leesgroep?

Een leesgroep leest vijf tot zeven boeken per jaar en kiest daarbij uit een door Senia samengestelde boekenlijst met recent verschenen, goed leesbare boeken. Bij ieder boek dat wordt gekozen ontvangt de leesgroep informatie over het boek, de auteur, een lijst van discussievragen en gespreksthema’s. Deze informatie vormt de Senia Leeswijzer. Deze leeswijzers zijn uniek en garanderen dat de leesgroep zelfstandig en met diepgang kan functioneren.

Leesgroepen

Op dit moment zijn de volgende leesgroepen actief in De Nobelaer:

  • Geschiedenis 1
  • Geschiedenis 2
  • Literatuur
  • Mix Nederlandse & vertaalde literatuur
  • Biografieën
  • Door lezen wijzer (algemeen)

Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande leesgroepen en wil je meer informatie, vul dan onderstaand formulier in.

Schrijf je in voor een van onze leesgroepen

Is een leesgroep iets voor jou?

Heb je interesse in literatuur en/of lees je veel? Dan is een leesclub misschien iets voor jou! Alleen met een boek op de bank is leuk. Maar het is nog leuker als je over een boek, de schrijver en literatuur kunt praten met anderen. Dat kan dus in een leesgroep, welke bestaat uit zes tot acht personen, bij De Nobelaer Bibliotheek. Eerst kiest de leesgroep een boek. Ieder boek op de boekenlijst heeft een zogenaamde leeswijzer. Deze geeft informatie over het boek, de auteur en de context. Ze helpen je bij het voorbereiden van de bijeenkomst en inspireren je met discussievragen. Thuis lees je, net zoals de andere groepsleden, het gekozen boek. Daarna bespreek je het boek met de groep en wissel je met elkaar van gedachten en ervaringen. Door de inzichten en opmerkingen van anderen blijkt het boek nog meer te bevatten dan je thuis dacht. Vind je het ook inspirerend om zo een boek met andere enthousiaste lezers te bespreken?!

Alles over een Senia leesgroep

Senia is een landelijke organisatie met inmiddels meer dan 10.000 deelnemers verspreid over heel Nederland. Vrijwilligers en deskundigen werken in verschillende werkgroepen aan de selectie van boeken en de samenstelling van de leeswijzers. Dankzij deze leeswijzers kunnen Senia leesgroepen zelfstandig en met diepgang functioneren. Heb je interesse in een leesgroep, meld je dan aan via het aanmeldformulier op deze pagina. Wil je meer weten over de organisatie Senia of over de andere soorten leesgroepen, ga dan naar de www.senia.nl. Ben je een beginnende lezer van de Nederlandse taal, dan kan je ook terecht bij het Taalhuis in de bibliotheek van De Nobelaer. Vrijwilligers oefenen samen met een groep de Nederlandse taal, hierbij wordt ook gelezen uit Nederlandstalige boeken. Lezen verrijkt je wereld en samen lezen is nog leuker!

Kies een taal