3770

Media Ukkie Dagen

Tijdens de jaarlijkse Media Ukkie Dagen vragen we aandacht van de ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid hen bewust maken van de kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan. Samen met kinderdagverblijven, bibliotheken en nog veel meer instanties worden tijdens de Media Ukkie Dagen activiteiten georganiseerd en wordt de gezamenlijke campagneboodschap uitgedragen.

Bibliotheek

De allerkleinsten weten tegenwoordig hun weg in de digitale wereld enorm snel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Ze hebben wel nog begeleiding van ouders en verzorgers nodig om hier wijs mee om te gaan. Tijdens de Media Ukkie Dagen bieden de deelnemende organisaties ouders en verzorgers handvatten om hun kinderen die begeleiding te geven. Gedurende deze week spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Zo worden bijvoorbeeld voorleesuurtjes of informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is het een mooie manier om tijdens deze themaweek ouders en opvoeders met elkaar te verbinden. Ook kun je bij onze bibliotheek terecht voor boeken over mediawijsheid en/of vragen over boeken voor kinderen.

Jaarlijks thema 

Ieder jaar staat er weer een ander thema centraal tijdens de Media Ukkie Dagen. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2023, welke plaatsvinden van 24 t/m 31 maart is Bewegen met media. Het gaat hierbij om meer balans aan te brengen en te laten zien welke media kinderen juist in beweging zetten (of wat je daar zelf voor kunt doen).
Het thema van de Media Ukkie Dagen 2022 was Swipe, Stap, Sprong

Landelijk online webinar

Op dinsdag 28 maart duik je samen met Denise Bontje (Mediasmarties.nl) van 20:00 - 21:00 uur in het leven van jonge kinderen. Wat heeft een jong kind nodig? Hoe zorg je voor balans en voor voldoende beweging? Dit webinar geeft ouders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar praktische tips om een gebalanceerd mediamenu samen te stellen. 

Mediatips voor thuis

Om je op weg te helpen heeft Mediasmarties verschillende media bij elkaar gezocht voor jou en je kleuter thuis die juist voor beweging kunnen zorgen. De boeken, filmpjes, spelletjes en liedjes passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevingswereld van je kleuter. Laat je inspireren door de tips en kom samen in beweging met media. Voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten.

Bekijk de tips!
Mediatips voor thuis

Kies een taal