3770

Media Ukkie Dagen

Tijdens de jaarlijkse Media Ukkie Dagen vragen we aandacht van de ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid hen bewust maken van de kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan. Samen met kinderdagverblijven, bibliotheken en nog veel meer instanties worden tijdens de Media Ukkie Dagen activiteiten georganiseerd en wordt de gezamenlijke campagneboodschap uitgedragen.

Bibliotheek

De allerkleinsten weten tegenwoordig hun weg in de digitale wereld enorm snel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Ze hebben wel nog begeleiding van ouders en verzorgers nodig om hier wijs mee om te gaan. Tijdens de Media Ukkie Dagen bieden de deelnemende organisaties ouders en verzorgers handvatten om hun kinderen die begeleiding te geven. Gedurende deze week spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Zo worden bijvoorbeeld voorleesuurtjes of informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is het een mooie manier om tijdens deze themaweek ouders en opvoeders met elkaar te verbinden. Ook kun je bij onze bibliotheek terecht voor boeken over mediawijsheid en/of vragen over boeken voor kinderen.

Jaarlijks thema 

Ieder jaar staat er weer een ander thema centraal tijdens de Media Ukkie Dagen. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2022, wat plaatsvond van 25 maart tot en met 1 april, was Swipe, Stap, Sprong. Met dit thema werd antwoord gegeven op vragen als: hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind? 
De Media Ukkie Dagen 2023 vinden plaats van 24 maart tot en met 31 maart. Save the date!