Geweest

Tim Knol

Lost & Found 2

Begin 2020 is Tim Knol te zien in een nieuw theaterconcert Lost & Found 2, waarin hij veel werk van de nieuwe cd, maar ook een aantal mooie covers speelt, waarover hij ook deze keer prachtige verhalen vertelt.

Meer over de voorstelling

Na het verschijnen van zijn titelloze debuut in 2010 ging het hard met Tim Knol. De plaat kreeg lovende kritieken, single Sam werd een hit. Nederland maakte kennis met Tim Knol en was gelijk overtuigd van zijn talent. Dit bevestigde hij met Days, zijn tweede album. Hij speelde op alle grote festivals, in talloze clubs en deed verschillende theatertours. Tim groeide uit tot een grote naam in de Nederlandse popmuziek.

Begin 2018 verschijnt zijn vierde plaat Cut the Wire. In zijn nieuwe theaterconcert Lost & Found 2 laat hij veel werk van zijn nieuwe cd horen, maar speelt hij ook verschillende covers waarover hij prachtige verhalen vertelt.

www.kikproductions.nl

 

Interview Tim Knol

Tim Knol brengt in Lost & Found 2 nieuwe nummers en verhalen. Hij neemt een paar platen mee met vergeten liedjes die hij te gek vindt en vertelt daarover en speelt de liedjes. Ook speelt hij een paar nummers van zijn album ‘Cut the Wire’, daarnaast zal de voorstelling enkel uit nieuwe materiaal bestaan. Wij spraken Tim over de voorstelling.

Zonder poespas
“De opbouw van deze show is meer zoals de folkshows vroeger. Drie microfoons en een paar gitaren. Daardoor krijg je heel eerlijk geluid. De hele kringloopwinkel die bij de vorige Lost & Found-tournee mee ging hebben we achter wegen gelaten”. Deze spullen werden verzameld tijdens de vorige serie theatershows. Tim reisde toen met toetsenist Eric Lensink en door het hele land werden kringloopwinkels bezocht. De vondsten werden uitgestald op het podium. “Dat liep wat uit de hand”, vindt Tim Knol nu. “De opzet van Lost & Found 2 is hetzelfde, maar dan zonder die kringloopwinkel. Ik speel nu ook alleen.”

Blauw gras
Afgelopen mei kwam er ook een nieuw album uit van Tim Knol: Happy Hour, waarop het publiek hem weer van een geheel andere kant leerde kennen. De plaat wordt gedomineerd door bluegrass muziek. De razendsnelle, meerstemmig gezongen country, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Kentucky ontstond. “Ik ken die muziek goed, het werd vroegen bij mij thuis veel gedraaid. En mijn vader zat in een groep die dat speelde. Het is goed te doen om de vibe van die muziek in mijn eentje in het theater neer te zetten. Ik heb veel geoefend met de fatpickin’, dat is met een plectrum heel snel melodieën spelen.”

Nieuwe wegen
Nieuwe wegen dus voor Tim Knol die begin 2019 in een uitverkocht Paradiso zijn 10-jarig artiestenjubileum vierde. Tim reist nu samen met zijn geluidstechnicus door het land. Drie microfoons en enkele akoestische gitaren bepalen samen met Tims stem het geluid van de avond. “Gitaren worden vaak rechtstreeks in de geluidsinstallatie geprikt, maar we hebben ervoor gekozen dat niet te doen en met microfoons te werken. Dat maakt het ook mogelijk geluidsopnames met studiokwaliteit te maken. Ik heb nog nooit live-opnames uitgebracht, maar misschien dat ik hiermee iets doe. In ieder geval vind ik deze manier van werken heel cool. Ik kan de keuze van de nummers aanpassen wanneer ik wil, dat kon de vorige keer niet. Voor mij is het een nieuwe uitdaging en dat is prettig wanneer je een show veertig keer speelt en met de reprise erbij zeventig, tachtig keer.”

Altijd verhalen
De van oorsprong Hoornse singer-songwriter voorspelt ‘veel geouwehoer’ tijdens de voorstelling. “Ik ben op mijn best als ik binnen de opbouw van mijn show de vrijheid heb om mijn verhaal steeds op een iets andere manier te vertellen, al naar gelang de zaal. Er komt nieuw publiek op af en dat komt ook weer terug. En er komen steeds weer nieuwe mensen bij. In het theater krijg je niet alleen de muziek, maar kun je ook ervaren hoe iemand in elkaar zit. Ik kan hier ook jaren mee voort, want verhalen zijn er altijd.”

"een nieuwe kant van Tim Knol"
MusicMaker
"Tim Knol bekoort met intieme theatershow" Heaven
"Het prachtige 'Cut the Wire' staat vol liedjes om bij op adem te komen en je aan te warmen" OOR