Lezing mediaopvoeding en bewust mediagebruik bij het jonge kind
Geweest

Bibliotheek

Lezing mediaopvoeding en bewust mediagebruik bij het jonge kind

Media Ukkie Dagen

Tijdens de lezing staan drie hoofdthema’s centraal: wie, wat en hoe? We duiken eerst kort in het leven van een jong kind. Wat hebben zij nodig? Vervolgens duiken we in de (digitale) wereld van kinderen van 0 - 4 jaar. Wat betekent het opgroeien in een wereld van nu? Over welke media hebben we het? Hoe zit het met schermtijd? Wat is het effect op het brein? Wanneer leer je van media en wanneer niet? Welke media zijn wel en welke niet geschikt? Tot slot geeft Denise praktische handvatten om bewuste keuzes te maken qua mediagebruik en het geven van het gewenste voorbeeld.

De lezing wordt verzorgd door Denise Bontjes van Mediasmarties. 

Let op! 27-03-2024: deze lezing is geannuleerd en wordt verplaatst naar een later moment. 

Het centrale thema van lezing is dus mediaopvoeding en bewust mediagebruik bij het jonge kind. Mediasmarties gaat uit van het idee dat kinderen recht hebben op verhalen in verschillende vormen en dat we kinderen moeten uitdagen om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Media in balans gebruiken dus. Met media die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van het jonge kind. 

Het is aan ouders om kinderen te begeleiden om media bewust en in balans te gebruiken. Daar is geen eenduidige aanpak voor. Ieder gezin is anders en het mediagebruik moet daarop aansluiten. 

Door de lezing willen we ouders dan ook laten nadenken over een mediamenu dat past bij hun eigen gezin. Door middel van informatie, passende voorbeelden en prikkelende vragen zal Denise Bontje de ouders vooral uitdagen de balans op te zoeken en na te denken over een passend mediamenu.

Kies een taal