Geweest

Hendrik Groen 2

Zolang er leven is

De knuffelbejaarde van Nederland terug in het theater! Voor alle fans is hier de nagelnieuwe Hendrik Groen - Zolang er leven is, met nieuwe belevenissen van Hendrik, zijn beste vriend Evert, de Omanido-club (Oud-maar-niet-dood) en een aantal nieuwe bewoners van het verzorgingshuis.

Meer over de voorstelling

Een heerlijke komedie met een levenslustig verhaal over ouder worden en alles wat daarbij komt kijken, van prille verliefdheid tot nietsontziende aftakeling. Humor en ontroering voeren de boventoon, er is zang en muziek en er wordt vooral níet achter de geraniums gezeten. De cast bestaat uit dezelfde jonge acteurs als de vorige Hendrik Groen-voorstelling – met Beau Schneider in de hoofdrol. Omdat er, zoals regisseur Gijs de Lange het zo treffend zegt “in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit”.

Van de dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ze werden bekroond met de NS Publieksprijs en als tv-serie uitgezonden. Ook in het theater is het succes ongekend: Pogingen iets van het leven te maken was avond na avond uitverkocht.

Theaterdiner

Om uw avondje uit compleet te maken, kunt u voorafgaand aan de voorstelling genieten van een heerlijk tweegangenmenu voor € 22,50 per persoon bij onze buren, Het Witte Paard.

De medewerkers van Het Witte Paard zorgen ervoor dat u rond 19:45 uur klaar bent met het diner. Mooi op tijd voor de voorstelling die om 20:15 uur begint.

Meer info

Zolang er leven is, geniet het publiek van Hendrik Groen

Dé knuffelbejaarde van Nederland is terug in het theater

Door: Willeke, medewerker marketing & communicatie Nieuwe Nobelaer
Gezien: 11-01-2020, Theater de Bussel, Oosterhout

Boeken, tv-serie én theatervoorstelling, Hendrik Groen is hot! En dat bij alle leeftijden en lagen van de bevolking.

Hendrik Groen – Zolang er leven is vertelt het verhaal van Hendrik Groen (gespeeld door Beau Schneider) en zijn analyses van het leven in een bejaardenhuis. In het tehuis heeft hij samen met een aantal vrienden de Omanido-club (Oud Maar Niet Dood) opgericht. In navolging op de succesvolle eerste voorstelling, gaat de Omanido-club dit keer actie voeren tegen de sloop van het tehuis, waarbij directrice Stelwagen regelmatig in de weg staat. Ook zijn er na het overlijden van Eefje en het overplaatsen van de dementerende Grietje naar de gesloten afdeling, twee nieuwe leden toegevoegd aan de club. Mehmed Okcegulcik, een Turkse bejaarde en Eugenie La Croix, een eigenzinnige performance-kunstenares.

De vriendschap tussen Hendrik en boezemvriend Evert (Mike Weerts) wordt in de voorstelling liefdevol neergezet en het is mooi te zien dat de zaal ook tijdens de overlijdensscène in de theatervoorstelling een traantje wegpinkt. Dezelfde scène in de tv-serie wist namelijk heel Nederland te ontroeren.

De wijze waarop de jonge acteurs de bejaarde personages neerzetten, de dictie, vertraagde bewegingen, terugblik op hun jonge geest en emotie is subliem. Na een paar minuten heb je totaal niet meer door dat je naar jonge mensen aan het kijken bent.

Als liefhebber van de boeken en serie, maar ook als je deze niet gelezen of gezien hebt, mag je deze voorstelling niet missen!

Interview Hendrik Groen

Hendrik Groen, de titelheld uit de bestsellerboeken en de goed bekeken tv-serie, keert gelukkig ook terug in het theater. Hendrik Groen – Zolang er leven is biedt nieuwe belevenissen van Hendrik en de Omanido-club (oud-maar-niet-dood). Er is ook een nieuwe directrice: Anne-Marie Jung, die de rol zal delen met Cynthia Abma.

Waarom zei jij ja tegen het spelen van mevrouw Stelwagen?

Jung (43): “Het is een heerlijke rol, want zij is iemand die weerstand oproept. Ik hoef geen zieltjes te winnen in deze rol, haha. Stelwagen verstaat de kunst om hele vervelende dingen te zeggen, verpakt in een glimlach en veel ambtelijke taal. Het is iemand die de wind eronder wil houden. Maar Stelwagen voelt dat er een clubje is dat de boel probeert te ondermijnen.”

Dat clubje staat onder leiding van Hendrik Groen. Acteur Beau Schneider (31) werd al geprezen voor zijn vertolking. Theaterkrant schreef bijvoorbeeld dat hij ‘prachtig ouderdom weet te suggereren, zonder die nadrukkelijk te spelen.’ Hij is blij dat hij weer in de huid van Groen mag kruipen: “Het voelt als een vertrouwde jas die je weer aantrekt. Zijn fysiek en stem kwamen weer snel kijken. Dat heb ik keihard afgekeken van mijn eigen vader Eric. Ik ben gaan letten op hoe hij zijn handen beweegt. Alles heeft een kleine aarzeling, niets heeft meer een vloeiende vanzelfsprekendheid.”

Wat voor voorstelling is deel twee?

Schneider: “Een wat fragmentarischer voorstelling is dan het eerste deel, denk ik. Dat had een duidelijke lijn: Hendrik kreeg een nieuwe liefde. Hier zitten een aantal verhaallijnen in. Natuurlijk zit de humor uit het boek erin, de prachtige lijn van de vriendschap tussen Hendrik en Evert, het missen van zijn geliefde Eefje…”

Jung haakt in: “De aftakeling van Grietje zit er in. En er zijn twee nieuwe personages: Eugénie La Croix en Mehmet, waarvan niemand de achternaam kan uitspreken.”

Schneider: “De voorstelling is een combinatie van humor en ontroering.”
Jung: “Het gaat inderdaad ook over afscheid, over ‘ik heb het niet meer op een rijtje’. Zo’n tehuis is soms erg beklemmend.”Schneider: “Het heeft daarin iets universeels. Ik hoop dat mensen op een goede manier emotioneel door elkaar geschud worden.”

"De manier waarop de jonge acteurs gestalte geven aan hun bejaarde personages is briljant (…) Een gouden vondst"
Theaterparadijs
"Verbeeldingsrijke voorstelling met aandoenlijke bejaarden" Trouw
"Hendrik Groen – Zolang er leven is, een bijzonder geslaagde voorstelling, die je, zeker als liefhebber van de boeken, moet zien"
Theaterparadijs