Ed Struijlaart
Ed Struijlaart
Ed Struijlaart
Geweest

Lichte muziek

Ed Struijlaart

Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran

Tijdens zijn theatervoorstelling Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran, die na een zeer succesvol eerste seizoen nu in reprise gaat, brengt Struijlaart een ode aan de gitaar en aan zijn helden.

Meer over de voorstelling

Toen Ed op zijn negende Eric Clapton op de televisie zag wist hij twee dingen zeker: "Ik wil zo'n baard en ik wil zo'n gitaar". Voor de baard moest hij nog even geduld hebben, maar vanaf dat moment is de gitaar zijn leven gaan bepalen. Na vele huiskamerconcerten, optredens op poppodia en festivals is de singer/songwriter dit seizoen te zien in het theater. 

Tijdens zijn eerste theatervoorstelling Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran, brengt Ed Struijlaart een ode aan de gitaar en aan zijn helden. Waarom is Clapton’s unplugged optreden zo legendarisch en waarom weet Ed Sheeran in zijn eentje uitverkochte zalen omver te blazen? Dit alles en meer tijdens deze muzikale voorstelling.

www.edstruijlaart.nl

Interview Ed Struijlaart

De liefde voor (gitaar)muziek begon bij Ed Struijlaart toen hij op 8 jarige leeftijd Eric Clapton op TV zag. Toen hij voor zijn 9e verjaardag een gitaar kreeg was hij voorgoed verkocht. Dat Struijlaart zelf ook succesvol liedjes weet te schrijven blijkt wel uit de vier NPO Radio 2 Topsongs die hij reeds op zijn naam heeft staan. Wij spraken hem over de voorstellingen.

Welke gitaarmannen komen er allemaal voorbij tijdens de voorstelling?
“We schieten van de ‘Crossroads’ van Robert Johnson naar het ‘Seattle’ van Jimi Hendrix en gaan langs bij Carlos Santana. We pakken het mooiste werk van Clapton en John Mayer beet en laten een nieuwe held als Ed Sheeran ook niet onbelicht.”

Is het niet raar om iemand als Ed Sheeran te eren in je voorstelling? Hij is nou niet bepaald een virtuoos als Clapton of Hendrix?
“Het lijkt misschien een beetje raar, maar iemand als Ed Sheeran is iemand van nú en iemand die de gitaar gebruikt als zijn hoofdinstrument. Hij gebruikt daarnaast ook nieuwe technieken zoals zijn speciale loopstation. Ik denk dat het ook om die reden tof is voor jonge mensen om het theater te bezoeken en op deze manier een kruisbestuiving te laten plaatsvinden tussen de oude en nieuwe stijlen gitaarmuziek.”

Welke gitaarman is voor jou het meest belangrijk geweest?
“Dat is een lastige vraag, want elke gitaarman was er voor mij op het moment dat ik ze het meest nodig had. Maar als ik er één moet kiezen dan ga ik toch voor Clapton. Dankzij de beste man ben ik ooit begonnen.”

Doe je de voorstelling helemaal alleen of heb je ook nog andere muzikanten bij je?
“Ik doe het niet alleen, ik heb twee muzikanten bij me. Die gasten kunnen werkelijk alles en het is een feest om met ze te spelen. De drummer speelt ook percussie en de bassist speelt ook gitaar. Zo kunnen we alles spelen van unplugged tot vette rock en is het niet alleen gitaarsolo’s wat de klok slaat. Het is voor een zeer breed publiek toegankelijk en ik durf wel te zeggen dat iedereen aan zijn of haar muzikale trekken komt.”

Ik heb begrepen dat je tegenwoordig ook een ‘Gitaarmannen podcast’ maakt?
“Dat klopt! Ik vind het zelf zo leuk om te vertellen hoe ik de liefde voor de gitaar heb ontdekt, dat ik me bedacht dat elke gitarist waarschijnlijk wel zo’n verhaal moet hebben. Dus ik ben de crème de la crème van de Nederlandse gitaristen gaan interviewen voor mijn podcast serie. Er staan er inmiddels al 10 online en er komt volgend jaar een tweede seizoen!” Beluister de popcast hier.

Kies een taal