Dementheek: informatiepunt in de bibliotheek

Heb je geheugenproblemen? Heeft een familielid of vriend Alzheimer? Werk je in de zorg of ben je mantelzorger voor iemand die lijdt aan een vorm van dementie? De Dementheek is een informatiepunt in De Nobelaer Bibliotheek waar materialen en informatie te vinden zijn voor én over mensen met dementie. Deze speciale collectie bestaat uit verschillende soorten materialen zoals informatieve boeken, romans, prentenboeken en folders. Bijvoorbeeld boeken over de zorg voor mensen met dementie of voorleesboeken voor kinderen met een dementerende opa of oma zoals ‘Opa Vlucht’ van David Walliams.

Wil je meer weten over dementie of vraag je jezelf af hoe je hiermee omgaat, dan ben je bij de Dementheek aan het juiste adres. Ben je op zoek naar een specifieke titel over het thema? Typ dan in de zoekbalk onder Welke titel zoek je? ‘dementie’ in en klik op de button ‘Zoeken’. je kunt zo gemakkelijk zien of de titel in onze collectie is opgenomen.

 

Animatie over dementie

Informatie over dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen zoals o.a. geheugenstoornissen en problemen met logisch denken. Dementie zorgt ervoor dat informatie niet goed wordt verwerkt door de hersenen met als gevolg dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Simpele dagelijkse taken kunnen hierdoor minder goed of niet meer uitgevoerd kunnen worden. Er zijn ruim 50 soorten dementie, de meest voorkomende zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Kijk voor meer informatie op www.dementie.nl.

Hoe herken je dementie? Wil jij weten wat je kunt betekenen voor iemand met dementie of voor een mantelzorger? Doe dan de gratis online basistraining GOED omgaan met dementie van de stichting Samen Dementievriendelijk. Deze stichting wil Nederlanders bewust maken van de impact van deze ziekte op de samenleving en stimuleert mensen om dementievriendelijk te worden. Hiervoor zijn, naast de basistraining, twaalf gratis online trainingen ontwikkeld voor specifieke beroepsgroepen (o.a. ‘In de winkel’, ‘Bij de kapper’). Bekijk het trainingsaanbod, je hoeft slechts eenmalig je e-mailadres in te vullen om de trainingen te kunnen volgen. De basistraining kost je maar 15 minuten van je tijd. Word ook dementievriendelijk!

Neem een kijkje door de Virtual Reality dementiebril

Tijdens de Wereld Alzheimer Dag in 2019, konden bezoekers van De Nobelaer Bibliotheek de wereld van dementie beleven met behulp van een Virtual Reality bril. Medio 2021 is de bibliotheek in Etten-Leur een van de vijf locaties in West-Brabant waar het mogelijk is om gratis de dementiebril te komen ervaren. Door deze bijzondere bril kruip je als het ware in het hoofd van iemand die dementie heeft en ervaar je bijvoorbeeld hoe anderen op jou reageren. De bedoeling is dat mensen dankzij de dementiebril meer begrip en inlevingsvermogen krijgen. En dat helpt weer in allerlei dagelijkse situaties. Iedereen is straks welkom om gratis de dementiebril te komen ervaren. Houd onze agenda in de gaten! 

Alzheimer Café en Alzheimer Telefoon

Heb je de behoefte om met anderen te praten over dementie? Elke derde donderdag van de maand van 19:30 - 21:30 uur vindt het Alzheimer Café plaats voor iedereen die met dementie te maken heeft. De bijeenkomst vindt plaats in ’t Warm Hart van Kloostergaard aan de Bisschopsmolenstraat 272 in Etten-Leur.

Heb je een vraag over de zorg voor je naaste, of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de AlzheimerTelefoon, vrijwilligers bieden zeven dagen per week een luisterend oor en geven advies. De AlzheimerTelefoon is dagelijks bereikbaar op 0800 - 5088 van 9:00 tot 23:00 uur.

Kies een taal