Geweest

Wandeling Maand van de Geschiedenis

Het verhaal van Henriëtte Roland Holst - van der Schalk

In oktober vindt jaarlijks de Maand van de Geschiedenis plaats. Dit jaar is het thema van deze maand Zij/Hij. Aansluitend daarop organiseert Nieuwe Nobelaer Bibliotheek een wandeling die in het teken staat van Henriëtte Roland Holst - van der Schalk. Zij was één van de vrouwen die zich honderd jaar geleden actief inzette voor vrouwenstemrecht en woonde 'om de hoek' op Landgoed de Oude Buisse Heide in Achtmaal. Dit zal dan ook de plek zijn waar deze wandeling van start zal gaan. 

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk

Honderd jaar geleden kregen vrouwen stemrecht. Een van de vrouwen die zich daarvoor inzette woonde 'om de hoek' op Landgoed de Oude Buisse Heide in Achtmaal. Henriëtte Roland Holst heeft zich haar hele leven (1869 - 1952) ingezet voor de rechten van het proletariaat en in het bijzonder voor de rechten van de vrouw. Ze was medeoprichtster van de Communistische Partij Nederland. Haar leven als socialiste stond naast vrouwenstemrecht in het teken van de dekolonisatie van Indonesië, het bestrijden van de hongersnood in Rusland en bemoeienissen in de Spaanse burgeroorlog. Daarnaast bood ze hulp aan Joodse onderduikers in WO II. 

Ze ontving een eredoctoraat in de literatuur en werd als 5e gekozen in de Vrouwencanon van de 20e eeuw na o.a. Koningin Wilhelmina, Aletta Jacobs en Marga Klompe. 

2019 is het 150e geboortejaar van Henriëtte Roland Holst en daarom sluit deze dame perfect aan op het thema van de Maand van de Geschiedenis 2019: Zij/Hij

Programma Wandeling

U wordt op zaterdag 26 oktober om 13:00 uur verwacht op de parkeerplaats van Landgoed de Oude Buisse Heide. De gids ontvangt u hier en daarna wandelt u direct langs de Angorahoeve, het Atelier en komt dan bij de Herenkamer. Na een korte pauze wandelen we verder langs de vennen, theekoepel en de heidevelden. Rond 16:00 uur bent u weer terug bij de Herenkamer waarna u de gelegenheid heeft om nog na te praten. 

Praktische informatie

Voor deelname aan de wandeling dient u een toegangsbewijs (€ 2,-) te kopen via de website of aan de balie van Nieuwe Nobelaer. De openingstijden van de balie vindt u hier. 
Let op inschrijving is noodzakelijk om teleurstelling bij aanvang van de wandeling in Achtmaal te voorkomen. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Startpunt Wandeling (13:00 uur):
Landgoed de Oude Buisse Heide
Roosendaalsebaan 19, Achtmaal