Filosoferen over Productiviteitsdwang
Geweest

Bibliotheek

Filosoferen over Productiviteitsdwang

Lezing Maand van de Filosofie 2023

Het thema van de Maand van de Filosofie 2023 (maand april) is Weerloos en Waardevol
“Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn. Rondom dit thema organiseert De Nobelaer Bibliotheek samen met filosoof en schrijver Lieke Knijnenburg deze speciale lezing Filosoferen over Productiviteitsdwang.

Deze lezing is gratis toegankelijk na inschrijving.

 

Meer over de lezing

De Maand van de Filosofie 2023 vraagt zich af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt.


Lezing Filosoferen over Productiviteitsdwang
Iedereen is moe en niemand heeft tijd. Het leven lijkt steeds meer op een grote takenlijst die nooit leeg raakt en we kunnen altijd meer doen. In deze prestatiemaatschappij leren we elke dag opnieuw dat onze waarde als mens afhangt van hoe hard we werken. Durven we nog tijd te verspillen? De antiwerkbeweging groeit, pleidooien voor niks doen en luieren klinken luid. Toch blijkt het lastiger dan ooit om je te verzetten tegen de neiging elke minuut van de dag nuttig te besteden. Waarom is het zo moeilijk niet mee te doen aan die kapitalistische ratrace? 

In deze filosofische zoektocht onderzoekt Lieke Knijnenburg hoe de productiviteitsdwang ons leven is gaan beheersen, wat dat met ons menszijn doet en hoe we ons nog kunnen verzetten. 


Over Lieke Knijnenburg
Lieke Knijnenburg is filosoof en schrijver en werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer, waar ze schrijft over ongelijkheid, macht en verzet, op zoek naar verborgen vormen van rebellie. Momenteel werkt ze aan een boek over de productiviteitsfetisj en hoe we ons daartegen kunnen verzetten.
 

Kies een taal