2878
23 maart 2022

Interview Speelotheeklid

Al ruim 40 jaar is de Speelotheek dé plek in Etten-Leur om speelgoed te lenen. Een concept wat in de huidige maatschappij actueler is dan ooit tevoren. Speelgoed lenen is namelijk niet alleen leuk, maar ook duurzaam en draagt bij aan de deeleconomie. We spraken er Anton over. Hij is inmiddels samen met zijn gezin 6 jaar lid van de Speelotheek. Meestal komt hij naar de Speelotheek voor zijn dochters Elin (9 jaar) en Mirre (5 jaar). Ook als er bezoek komt met kinderen, leent hij hiervoor wel eens speelgoed bij de Speelotheek.

Wat is voor jullie de reden om lid te zijn van de Speelotheek?
Waarschijnlijk herkent elke ouder wel dat je bij wijze van spreken al wordt overspoeld met speelgoed voordat je kinderen überhaupt zijn geboren. De Speelotheek is een mooie manier om de hoeveelheid speelgoed dat je aanschaft te beperken. Zeker in deze tijd van de wegwerpmaatschappij vinden we het belangrijk dat we niet zomaar allerlei nieuwe spullen kopen terwijl er zoveel mooie alternatieve mogelijkheden zijn.

Wat zijn voor jullie de voordelen van de Speelotheek?
Veel speelgoed en spelletjes zijn gemaakt voor specifieke leeftijden. Dan is het erg fijn dat je dit kunt lenen i.p.v. nieuw te moeten kopen. Dat voorkomt uitpuilende speelgoedkasten. Doordat de interesse naar het speelgoed vaak al na drie weken afneemt is de uitleencyclus perfect. Spelen de meiden na drie weken wel nog veel met het speelgoed dan verlengen we het gewoon.
Door de uitleencyclus van drie weken blijft het voor kinderen uitdagen en vernieuwend. Ook is het leuk om spelletjes uit te proberen, voordat je überhaupt overweegt om het zelf aan te schaffen. En de meiden vinden het natuurlijk altijd ook gewoon een heel leuk en gezellig uitje om naar de Speelotheek te gaan.

Wat vinden jouw kinderen het leukste om te lenen?
Met stip op 1 staat de Wobbel. Deze hebben we door één van de lockdowns heel lang kunnen lenen. Na al die maanden werd deze nog zo vaak gebruikt dat we uiteindelijk zelf een Wobbel hebben aangeschaft. Verder proberen we altijd voor ieder kind één spel of puzzel en één speelitem zoals bijvoorbeeld Playmobil of iets dergelijks uit te zoeken.

Hoe vinden jouw kinderen het dat ze geen nieuw speelgoed hebben, maar dit delen met anderen?
Van jongs af aan lenen we speelgoed bij de Speelotheek, dus ze zijn het gewend. Natuurlijk hebben ze zelf ook gewoon hun eigen speelgoed dat ze met Sinterklaas en verjaardagen krijgen. De combinatie tussen nieuw en gebruikt speelgoed kopen en speelgoed lenen is juist zo leuk. Uiteindelijk is het voor onze dochters elke keer weer een feest om voor een klein prijsje ‘nieuw’ speelgoed uit het uitgebreide assortiment van de Speelotheek te mogen kiezen.

Meer informatie over de Speelotheek

Kies een taal