5318
5 februari 2024

Lies Joosen is de nieuwe voorleeskampioen van Etten-Leur.

Afgelopen zaterdag 3 februari vond de voorleeswedstrijd voor het basisonderwijs plaats in de huiskamer van cultuurhuis De Nobelaer. Maar liefst dertien leerlingen vertegenwoordigden hun school tijdens deze kwartfinale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Klasgenoten, familie en leerkrachten zaten klaar om hun kampioen aan te moedigen. Uiteindelijk ging Lies Joosen van basisschool ‘T Carillon er met de winst vandoor. Zij vertegenwoordigt Etten-Leur tijdens de halve finale op zaterdag 2 maart.

Er heerste een gezellige drukte, trotse supporters van de deelnemers uit groep zeven en acht waren aanwezig om morele steun te bieden. Met spandoeken en enthousiaste kreten moedigden de fans hun favorieten aan. Elk van de voorlezers kreeg maximaal vijf minuten om het publiek én de jury te overtuigen. De presentatie was in handen van Kirsten de Bruijn, theaterdocent en een van de gezichten van Voorlezen met Muziek, en consulent cultuureducatie Harry Hendriks verzorgde de muzikale omlijsting.

Indrukwekkend hoog niveau  
De jury - bestaande uit Martijn Berden (Lions Club), juryvoorzitter Jeroen van Unen (schrijver van de Nachtuilen-serie) en Tamila Tavakoli (zangleerling bij De Nobelaer) – had een leuke maar zware taak. De aandachtspunten voor de jury waren: duidelijk en rustig voorlezen, contact met het publiek en het goed gebruiken van de stem. "Het niveau lag erg hoog; we hadden vijf favorieten. Uiteindelijk gaf de doorslag dat de winnaar zeer verhalend vertelde en het publiek goed wist mee te nemen in het fragment", aldus juryvoorzitter Jeroen van Unen.

Voorleesambassadeurs 
De jury stond voor een moeilijke keuze, maar uiteindelijk werd bekendgemaakt dat Lies Joosen van basisschool ’T Carillon zich in 2024 Voorleeskampioen van Etten-Leur mag noemen. Zij las voor uit het boek De brieven van Mia geschreven door Astrid Sy. Volgens de jury las de winnares rustig en zelfverzekerd haar fragment met een zeer mooie uitspraak. “Superblij dat ik gewonnen heb. Ik vond het vooraf heel spannend en de anderen waren heel goed. Ik ben blij dat het bij mij ook heel goed is gegaan”, aldus de trotse winnares. Lies vertegenwoordigt Etten-Leur tijdens de halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op zaterdag 2 maart in Goirle.

Op de tweede plek eindigde Wies Molkenboer van basisschool De 4 Heemskinderen. Als voorleesambassadeurs van De Nobelaer maken beide leerlingen een paar keer per jaar hun opwachting tijdens evenementen zoals de Kinderboekenweek.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. Voor basisscholen met een de Bibliotheek op school maakt deelname deel uit van hun leesbevorderingsbeleid. De lees- /mediaconsulenten van De Nobelaer: “Wij zijn enorm trots! Heel Etten-Leur leest en dat was te merken aan alle 13 schoolkampioenen die samen zorgden voor een hoog voorleesniveau.” 

Kies een taal