3886

Maand van de Geschiedenis

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of van je omgeving. Daarom is het belangrijk om één maand in het jaar de geschiedenis extra aandacht te geven, onder het motto Ontdek gisteren, begrijp vandaag. 

Oktober is dé Maand van de Geschiedenis. Dit grootste geschiedenisevenement van Nederland heeft als doelstelling de geschiedenis toegankelijker te maken voor een breder publiek. Samen met talloze culturele instellingen, bibliotheken, musea, boekhandels en archieven organiseren de mensen achter de Maand van de Geschiedenis meer dan vijfhonderd toffe activiteiten door het hele land. Van tentoonstellingen en lezingen tot rondleidingen en andere interessante activiteiten. Er valt door heel Nederland van alles te beleven voor jong en oud. En bij De Nobelaer dragen we natuurlijk ook ons steentje bij. Wil je meer lezen over de geschiedenis? Kom dan boeken lenen in onze bibliotheek.

Thema Maand van de Geschiedenis

Jaarlijks wordt een ander thema gekozen voor de Maand van de Geschiedenis. Dit thema staat centraal tijdens activiteiten en workshops. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2022 was Wat een ramp!. Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een tijd waarin oorlogen, bosbranden, pandemieën en overstromingen de kranten en talkshows in hun greep houden, onderzoeken we niet alleen de verwoestende kracht van rampen. Maar, we kijken ook naar rampen die door menselijk handelen zijn voorkomen. En we brengen een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Uit deze gebeurtenissen komt veel creativiteit, samenwerking en innovatie voortvloeien. Zo gaf de Watersnoodramp bijvoorbeeld de aanleiding tot de aanleg van de Deltawerken. En de Eerste Wereldoorlog een impuls aan de ontwikkeling van plastische chirurgie. Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2022 leerde je alles over deze ontwikkelingen en werd een groot stuk van de geschiedenis ontdekt, super interessant en ook nog eens heel leerzaam!

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is ook bekend. De volgende editie staat volledig in het teken van Eureka!