4673

Maand van de Geschiedenis

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of van je omgeving. Daarom is het belangrijk om één maand in het jaar de geschiedenis extra aandacht te geven, onder het motto Ontdek gisteren, begrijp vandaag. 

Oktober is dé Maand van de Geschiedenis. Dit grootste geschiedenisevenement van Nederland heeft als doelstelling de geschiedenis toegankelijker te maken voor een breder publiek. Samen met talloze culturele instellingen, bibliotheken, musea, boekhandels en archieven organiseren de mensen achter de Maand van de Geschiedenis meer dan vijfhonderd toffe activiteiten door het hele land. Van tentoonstellingen en lezingen tot rondleidingen en andere interessante activiteiten. Er valt door heel Nederland van alles te beleven voor jong en oud. En bij De Nobelaer dragen we natuurlijk ook ons steentje bij. Wil je meer lezen over de geschiedenis? Kom dan boeken lenen in onze bibliotheek.

Thema Maand van de Geschiedenis

Jaarlijks wordt een ander thema gekozen voor de Maand van de Geschiedenis. Dit thema staat centraal tijdens activiteiten en workshops. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is ook bekend. De volgende editie staat volledig in het teken van Eureka
Innovatie is van alle tijden. Daarom brengen we deze oktobermaand een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Aan de alfa’s en de bèta’s, de boekenwurmen en de avonturiers. Da Vinci, Spinoza, Einstein: sommigen worden wereldberoemd. Velen blijven onbekend.
Van cassette tot chipmachine en van deltawerken tot microscoop. De wetenschap biedt oplossingen en hoop, maar ligt ook onder vuur. 

Kies een taal